pogosto zastavljena vprašanja - tiskarna


Koliko časa potrebujete za tisk, če vam vse potrebne materiale dostavimo še danes?
Hitrost izdelave je odvisna od naklade, vrste in zahtevnosti tiska, v nekaterih primerih pa je poleg samega tiska in priprave potreben še čas za sušenje, stabilizacijo barve ipd. Čas za tiskanje lahko zato natančno določimo šele na podlagi konkretnega povpraševanja.
Že zdaj pa vam lahko zagotovimo, da se v zares nujnih primerih ne oziramo na osemurni delovnik in storimo vse mogoče, da svoje izdelke zanesljivo dobite takrat, ko jih najbolj potrebujete.

Imajo posamezne vrste tiska tudi minimalne naklade?
Pri vseh vrstah tiska vam z veseljem naredimo tudi po en sam izdelek. Vendar tu velja splošno pravilo: višja naklada – nižja cena. Poleg količinskih popustov so razlogi za to predvsem fiksni stroški različnih priprav za tisk, ki pa pri večjih nakladah nimajo tako velikega vpliva na ceno posameznega izdelka. Izjema je le digitalni tisk, kjer priprava za tisk ni potrebna.

Nam lahko tiskovine tudi dostavite?
Vsem svojim strankam ponujamo dostavo praktično kamorkoli, v Ljubljani in bližnji okolici, je brezplačna.

Kaj pomenijo naslednje postavke v vaši ponudbi: tisk 2/2, tisk 4/4, tisk 2/0 ...?
Te postavke označujejo število barv na tiskarsko polo. Prva številka označuje število barv tiska na sprednji strani, druga pa na drugi strani tiskarske pole. Oznaka »tisk 4/4« tako pomeni polnobarvni tisk (full colour – CMYK) na obeh straneh.

Kako naj vam pripravimo datoteke za tiskanje?
Datoteke lahko pripravite v programskih okoljih Windows (PC), Linux (PC) ali Unix (Macintosh).

Izdelane so lahko v grafičnih programih, kot so Adobe Illustrator, Corel Draw, Page Maker, Free Hand, Quark Xpress, Adobe Photoshop, Adobe InDesign ...

Najprimernejši format datoteke za tisk je PDF.
Pri izdelavi datotek je pomembno, da upoštevate tudi dodatke za porezavo (3 mm) in da barve vseh elementov shranite v barvni shemi CMYK. Grafične elemente lahko po želji definirate tudi po barvni lestvici Pantone.
Resolucija fotografij naj bo 300 dpi.
Datoteka mora vsebovati dodatek za porezavo, oznake za razrez in pasarje.

Kaj je PDF-format?
Poleg preproste uporabe pri pripravi datotek za tiskanje je ena od prednosti PDF-zapisa tudi do desetkrat manjši podatkovni prostor, ki ga ta zavzame. PDF-dokumente izdelamo s pomočjo programa Adobe Acrobat Distiller, ki kakršnokoli datoteko pretvori v PDF-format oziroma lahko PDF skreiramo direktno iz programa, v katerem oblikujemo.

Kaj je format PostScript?
Večina grafičnih programov ponuja možnost zapisa datotek v formatu PostScript.
Prednost takega zapisa je predvsem kompatibilnost in prilagodljivost programskim orodjem in opremi, ki se uporabljajo ob pripravi za tisk.

Kaj je barvna lestvica Pantone?
Barvna lestvica Pantone je ena od najbolj uporabljanih barvnih lestvic; pri njej so posamezne barve in barvni odtenki označeni s številkami.

Kaj pomenita »overprint« in »prekrivanje«?
»Overprint« pomeni popolno prekrivanje neke barve z drugo. To je mogoče le s črno barvo, saj je le ta dovolj močna, da lahko povsem prekrije barve ozadja. Tipičen primer »overprinta« so črna besedila, napisana prek fotografij ali grafičnih elementov.
»Prekrivanje« se uporablja pri vseh drugih barvah, ki niso dovolj močne, da bi popolnoma prekrile ozadje. Zato pod takimi elementi puščamo belo podlago, videz celote brez belih robov pa dosežemo z minimalnim prekrivanjem ozadja na mestih stika.

Kaj pomeni »oznaka za razrez«?
Oznake za razrez so črtice (crop marks), ki označujejo linije razreza (npr. rob strani).

Kaj so »pasarji«?
Pasarji so oznake (križec v krogcu), s pomočjo katerih tiskarske pole natančno vpnemo v tiskarski stroj.

Lahko pred tiskom vidim poskusni odtis?
Pred začetkom tiska lahko naredimo poskusni odtis (BEST proof), ki ga lahko vi ali vaši oblikovalci pregledate in potrdite.

Kaj pomeni CMYK?
CMYK je kratica za barvno shemo, ki je najprimernejša za tisk. Sestavljajo jo štiri barve, iz katerih se pri tisku reproducira celoten barvni spekter: Cyan (svetlo modra), Magenta (rdečkasta), Yellow (rumena) in Key (črna). Ker računalniški monitorji in tiskalniki uporabljajo drugo barvno shemo (RGB), je treba vse datoteke pred oddajo v tisk spremeniti v CMYK.

Kaj pomenita »živi rob« in »dodatek za porezavo« (Bleed)?
Bleed»Živi rob« pomeni, da površina odtisa sega povsem do roba tiskovine. Ker povsem natančno obrezovanje brez pojavljanja belih robov ni mogoče, se pri tem vedno upošteva še tri milimetre »dodatka za porezavo«.

Tiskanje?
Nanašanje barve na različne materiale.

Tiskarna?
Tiskarna je industrijski obrat za tiskanje literature.

Tisk?
Danes se uveljavlja več tehnik tiska. Poznamo: knjigotisk, rotacijski tisk, sitotisk, ofsetni tisk, digitalni tisk in tampotisk.
Vsaka tehnika ima svoje značilnosti in svoj namen uporabe. Za običajen tisk gradiv kot so knjige, revije, letaki, brošure in podobno se najbolj uporabljata ofsetni in digitalni tisk. Z združitvijo različnih tehnik lahko tiskarna na enem mestu ponudi celovito storitev.

Digitalni tisk?
Digitalni tisk je tehnika tiska, pri kateri stroje za tiskanje krmili računalnik. Prednost digitalnega tiska pred navadnim tiskom je predvsem v nižjih stroških ter v tem, da ni pomembno, koliko izvodov določene tiskovine se naroča. Pri klasičnem tisku je začetna cena visoka, saj je potrebno pripraviti film za tisk, nato pa z vse večjim številom izvodov cena pada. Prav zaradi tega se digitalni tisk pogosto uporablja pri tiskanju manjših naklad ali serij, pri katerih se posamezni izvodi razlikujejo v kakšni podrobnosti (npr. serijski številki). Pri digitalnem tisku se tiska na laserskih produkcijskih tiskalnikih resolucije do 2400 × 2400 dpi.

Kako nalepiti nalepko?
GladilnikPostopek lepljenja nalepke si lahko ogledate na tej povezavi. Za ogled PDF datoteke potrebujete Adobe Reader.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljno uporabo te spletne strani oz. s klikom na gumb "Se strinjam", se strinjate z uporabo piškotkov. Z nadaljno uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov.
Ne strinjam se