pogosto zastavljena vprašanja - agencija


Kaj je agencija?
Ekipa strokovnjakov, ki zaradi vas kdaj malo spijo, a o vas še vedno govorijo samo lepe stvari. Profesionalci, ki povezani v podjetje, zagotavljajo rešitve po meri in njihovo izvedbo.

Kreativni direktor?
Glava in glas kreativnega oddelka agencije navzven, ki koordinira ustvarjanje in predstavlja rešitve. Če je dober – zna prisluhniti in predlagano zagovarjati s tehtnimi argumenti.

Art Director oz. umetniški direktor?
Oseba v oglaševalski agenciji, ki si idejo tekstopisca zamisli v vizualni obliki. Za sabo ima navadno ekipo ljudi, ki realizirajo idejo do konca (izvedbeni oblikovalec, producenti  ...). Po profilu je najbolje, da je oblikovalec ali filmski ustvarjalec.

Medijski direktor?
Vodja medijskega oddelka v oglaševalski agenciji. Prevzema dogovarjanje z mediji glede zakupnega prostora, provizij, popustov ...

Vodja projektov?
Pogosto prvi in glavni stik agencije z vami. Oseba, ki ima najboljši pregled nad projektom. Povezuje, odgovarja, spominja, pomaga, spodbuja, ustvarja dobre partnerske vezi in vodi vse sodelujoče.

Direktni marketing?
Oglaševanje z direktnim odzivom (npr. kataloška prodaja, TV prodaja, klub zvestih naročnikov, elektronska pošta ...).

Tipi agencij:
Full service agencija - Velika agencija, ki ponuja vse storitve na enem mestu (oglaševanje, odnosi z javnostmi, raziskave ...),
Srednja agencija - Vzame nekaj pomembnih projektov (»accountov«) in dela na njih,
»A la carte« agencija oz. butična agencija - Skupina kreativnih posameznikov, ki lahko svojo kreativnost ponudijo neposredno naročnikom ali drugi oglaševalski agenciji,
Hišna agencija oz. agencija »in house« - Oddelek v velikem podjetju, ki skrbi za oglaševanje,
Agencija pri mediju - Agencija v medijski hiši (primer v Sloveniji: Studio Marketing je nastal v časopisni hiši Delo).

Reklama (fr. réclamer = vpiti, kričati)?
Beseda reklama je uporabljena v vseh situacijah, kjer je prodajalec neulovljiv in od njega ne moreš izterjati dane obljube. Stroka naj bi namesto besede reklama uporabljala izraz oglas. Po slovenskem pravopisu sta pravilna oba izraza.

Design?
Dajanje oblike predmetu z upoštevanjem skladnosti med funkcionalnostjo, estetiko in tehnološkim procesom.

Deadline?
Zadnji rok za izvedbo projekta. Ko ga ujamemo... se pojavi naslednji ;) To je biološka lepota in ritem našega posla. Edini šef, ki mu odgovarja tudi naš direktor.

DTP oblikovalec?
Krajše za »desktop publishing« strokovnjaka, ki oblikovno zasnovo tiskovin in drugih orodij pripelje do končne oblike, vnaša korekture, vse vizualno spolira, pripravi za tisk ali produkcijo. Steber izvedbene zanesljivosti agencije.

Primarni in sekundarni medij?
Primarni medij - Medij, ki ga oglaševalska agencija izbere kot prioritetnega za doseganje ciljne skupine.
Sekundarni medij - Medij, ki je poleg primarnega izbran kot dodaten za doseganje ciljne skupine – posebej, če oglaševalska agencija predvidi, da s primarnim medijem ne bo dosegla specifične ciljne skupine.

Priprava za tisk?
Opravlja jo DTP oblikovalec. Končni izdelek je datoteka, ki je tehnično pripravljena za tiskarno. Obsega vse, kar bo preprečilo, da bo namesto zlato rumene iz tiskarne prišla rjava barva. To pomeni pregled, da so barve v pravem barvnem okolju (CMYK ali Pantone), pa črkovne postavitve, nepravilnosti, uresničevanje nadstandardnih zahtev, dogovor s tiskarjem o tehnoloških podrobnostih ipd. Skratka vse, kar potrebuje tiskar, da stiska to, kar ste potrdili.

Copywriter oz. pisec tekstov?
Oseba v oglaševalski agenciji, ki idejo oglasa prenese na papir. Dobro je, da obvlada tehnologijo drugih profilov, ki sodelujejo pri nastanku oglasa. Tekstopisec najpogosteje sodeluje z umetniškim direktorjem.

Kaj je CGP?
Kratica CGP predstavlja celostno grafično podobo podjetja in je močno komunikacijsko orodje. CGP je v svoji likovni podobi izražen kot znak/logotip (skupek barvnih kombinacij, rokopisa ali slogana) in predstavlja identifikacijo posamezne organizacije oz. podjetja. Ustvariti dober CGP je zahteven in kreativen proces, rezultat tega pa je izviren način predstave podjetja, zato se je potrebno zavedati njegove celovite vrednosti.

Kaj je brief?
Brif je temeljni stareteški dokument, ki je osnova za snovanje, pripravo in izvedbo vseh marketinških aktivnosti. V praksi je mnogo bolj razširjen oglaševalski brif, ki je temeljni dokument sodelovanja med oglaševalci in oglaševalskimi agencijami v tržnem komuniciranju. Medtem ko se oglaševalski brif osredotoča zgolj na tržno komuniciranje, je marketinški brif širši in vključuje celoten trženjski splet.

Nekaj ključnih elementov marketinškega brifa:
• izhodišča,
• marketinški cilj,
• ciljna skupina,
• prepreke,
• želeni učinki,
• objava,
• kreativna rešitev,
• rezultati.

Kaj je domena?
Domena je del celotnega internetnega naslova (URL-ja) vaše spletne strani (na primer: mojepodjetje.com). Domene so tipa .com, .net, .org, .info, ... Vsaka domena je lahko registrirana samo enkrat po pravilu: kdor prej pride, prej melje.

Kaj pomeni spletno gostovanje?
Da bo vaša spletna stran vidna na internetu, jo postavite na spletni strežnik. Ker je postavitev lastnega spletnega strežnika ponavadi prevelik strošek, lahko s svojo stranjo gostujete na tujem spletnem strežniku. Stroški najemnine so bistveno manjši kot postavitev in vzdrževanje lastnega spletnega strežnika.

Kakšne vrste spletnih strani poznamo?
Spletne strani so lahko samo kot osnovna predstavitev - npr. spletna vizitka, predloge, celostna korporativna predstavitev, spletna trgovina, portalni sistem ali kakšna druga rešitev po meri. Razvrstitev je možna tudi po drugih kriterij (tehnoloških, vsebinskih ipd). V praksi je večina spletnih strani predstavitvenih korporativnih.

Kako pristopiti k izdelavi spletnih strani?
Za kakovostno in kar je najpomembnejše, uspešno ter učinkovito spletno stran je potrebna celostna strategija. Nastop na spletu po sistemu "važno, da je nekaj in da je poceni" se hitro izkaže, da prinaša več škode kot koristi. Za celovit pristop je potrebno ciljna strategija. Na podlagi vaše celostne grafične podobe (če je nimate, vam jo pripravimo) se ustvarijo rešitve po meri za vas.

Kaj je optimizacija spletnih strani?
Optimizacija spletnih strani je eden izmed najpomembnejših dejavnikov pri promociji spletnega mesta. Za iskalnike je poleg lepega izgleda, enostavne navigacije in zanimive vsebine optimizacija spletnih strani njihova najpomembnejša lastnost! Na žalost vse prevečkrat pozabljena! Če vaše strani ni moč najti med prvimi dvajsetimi zadetki, boste prek iskalnikov dobili na spletno stran le redke obiskovalce. Posledica slabe pozicije je, da izgubljate potencialne stranke in posledično tudi velike prihodke, saj vas je na svetovnem spletu zelo težko najti.

Oglaševalska agencija?
Podjetje, ki kreativno zasnuje in izvede oglas. Oglaševanje je plačana oblika tržnega komuniciranja. Oglaševanje je le del tržnokomunikacijskega spleta, le-ta pa je del marketinga. Druge komponente tržnega komuniciranja (promocije) so tudi publiciteta, odnosi z javnostmi, osebna prodaja, pospeševanje prodaje, oprema prodajnega prostora, embalaža ipd.

Grafično oblikovanje?
Oblikovanje je zelo pomembno področje v našem vsakdanjem življenju. Končni produkt vsakega dobrega oblikovalskega procesa je namreč nekaj, kar olepša in izboljša naše okolje, nekaj, kar naredi vsebino ali nek izdelek privlačnejši in uporabnejši. Ljudje imamo radi estetiko in učinkovitost, zato ni čudno, da se je proces designa skozi čas razvijal, izpopolnjeval in se, za voljo še boljšega rezultata, razcepil v različne smeri.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljno uporabo te spletne strani oz. s klikom na gumb "Se strinjam", se strinjate z uporabo piškotkov. Z nadaljno uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov.
Ne strinjam se